Geschiedenis

Passie


Goede wijn van eigen bodem was tot over enkele jaren een utopie.

Doorheen de jaren werden er, mede door de klimaatsveranderingen, echter druivenrassen gecultiveerd waardoor het in onze streken mogelijk werd om succesvol aan wijnbouw te doen.

Een droom kwam in vervulling toen in 2001 een ongerept stuk Hagelandse zuiderhelling in Nieuwrode werd aangeplant.


Er werd gekozen voor druivensoorten die zich perfect hebben aangepast aan ons klimaat nl Riesling, Chardonnay, Pinot-Noir, Dornfelder, Bacchus, Sirius, Regent en Leon-Millot.


Wat begon als hobby is ondertussen uitgegroeid tot een domein van een klein hectare groot.


 


Visie


Ten Bunder staat garant voor kwaliteitsvolle producten mét smaak.

Deze kwaliteit kan enkel bekomen worden door een milieuvriendelijke teeltwijze.

Zo gebeurt de bemesting met organische materialen en wordt er een speciale snoeiwijze gehanteerd.

Deze werkwijze zorgt ervoor dat de planten sterker worden en minder vatbaar voor ziekten zijn.


Bij de wijnbereiding wordt er zo weinig mogelijk sulfiet gebruikt.



Vakmanschap


Reeds een dertigtal jaren gebeten door de wijnmicrobe, werden er al geruime tijd wijnen geproduceerd. Een eigen wijngaard was echter het uiteindelijke doel.

Onze wijnbouwer, Bruno Cools, volgt regelmatig lessen over alle mogelijke aspecten van de wijnbouw.


Tijdens het productieproces van de wijn staat kwaliteit steeds voorop, kwantiteit is niet het ultieme doel.


 

Respect voor mens en natuur


Door de milieuvriendelijke teeltwijze respecteert Ten Bunder zowel mens, dier en natuur.

Dankzij de zuidelijke ligging bekomen de druiven hun volle rijpheid die zorgen voor een fantastische smaak.

Verder heeft de wijngaard door zijn uitzonderlijke ligging een eigen microklimaat.


De klant mag dus een kwaliteitsvol product verwachten dat bekomen werd door strenge selectie, alsook door de unieke assemblages.

De kleinschalige ambachtelijke verwerking garandeert een uniek product.